Uncategorized

Bor på franska rivieran – en strand för alla årstider

Om du bestämde dig för att leva expatlivet i Frankrike i en kuststad, kommer du att upptäcka att det inte bara finns väder att rapportera hem, utan de dagliga förändringar som händer med stranden.

När januari går mot sitt slut är stranden i Nice på gång! Under hela vintern har det varit ett par stormar, en vecka med vilda hav över julen, och många lugna dagar som tar fram strandnätterna fasadmålare i västerås.

Strandkaféerna börjar stänga under oktober. Varje dag finns det arbetare som tar ner parasoll, solstolar och matbord och förvarar dem i de stora grottorna under balkallen och sedan kämpar ner luckorna redo för vinterhavet. En berömd strandrestaurang, Castel, lyfter hela sin fasad med en kran och flyttar den sedan till förråd på ett lager. Vi vet att våren har kommit när kranen kommer tillbaka och kaféet sätts ihop igen. Under de soliga vinterdagarna samlas de lokala soldyrkarna under dess tecken eftersom det är en stor solfälla.

Det som är mest intressant är hur stenstranden flyttas runt så mycket från tidvattnets verkan. Ibland kommer havet att dölja stranden helt och hållet och skapa ett vitt skum som når havsväggen och flyttar stenarna med den. I december kan stranden bli så hög, duschar sticker ut över toppen som om de bara är för barn!

Med trevlig karneval bara 12 dagar kvar, blir stränderna levande igen. Det är den tid på året som grävare tas ut i kraft och gräver ut alla kaféer under vinterresterna och bokstavligen trycker ner stranden tillbaka till tidvattennivån. Sedan är allt fokus på underhållet, med målare och snickare ute; och slutligen, gå ut menyerna, och stranden är tillbaka i verksamhet i ytterligare 9 månader.